donderdag 12 augustus 2021

Artsenijplanten

 https://www.ensie.nl/agrarisch/artsenijplanten


Artsenijplanten
BETEKENIS & DEFINITIE

of geneeskrachtige gewassen leverden oorspronkelijk de belangrijkste geneesmiddelen. Van vele a. was de geneeskrachtige werking reeds bij de oudste volken door ervaring bekend; deze kennis berustte gewoonlijk bij de medicijnmeesters of priesters van de stam en is van de oude Chinese en Egyptische beschavingen ook schriftelijk vastgelegd.

Via de Grieken en Romeinen (Diosco-RiDES, GALENUS) werden de a. van de oudere volken in Eur. bekend en de W.Eur. Kruydtboeken van de 16e en 17e eeuw (DODONAEUS, EUCHS, e.a.) geven een opsomming van alle toentertijde bekende a. Ze waren aanleiding tot de eerste nadere studie der planten. Geleidelijk werd het aantal a. uitgebreid met de in andere werelddelen gebruikelijke. Verzamelde men oorspronkelijk de geneeskrachtige kruiden van in het wild groeiende a., spoedig werden de a. ook in geneeskruidtuinen geteeld. De mening, dat alleen op de natuurlijke standplaats groeiende gewassen de volledige geneeskrachtige werking zouden bezitten, is niet bewezen. De a. behoren niet tot bepaalde fam. van het plantenrijk, al nemen enkele fam. in dit opzicht wel een belangrijke plaats in (Solanaceae, Compositae, Umbelliferae). Ze zijn over de gehele wereld verspreid en komen in alle klimaatgebieden voor. de van de a. verzamelde producten worden als geneeskrachtige kruiden of drogerijen verhandeld. 

Van groot belang is nog de vervanging van producten van exotische a. door die van in onze streken gedijende gewassen, mogelijk geworden door het onderzoek naar hun eigenschappen en bestanddelen (pharmacognosie). Van in Ned. in het wild voorkomende a. mogen worden genoemd: kalmoes, mannetjesvaren, bijvoet, stinkende gouwe, klaproos, kamille, vlier, reigersbek, paardebloem, vuilboom, duizendblad, tormentil, zonnedauw, arnica, klit, bosbes, brandnetel, klein hoefblad, meidoorn, waterdrieblad, heemst, bilzenkruid, doodkruid. 

De geneeskruidenteelt in ons land bepaalt zich hoofdzakelijk tot bovengenoemde en enige ingevoerde, uit overeenkomstige klimaatgebieden stammende gewassen. Het voornaamste productiegebied in België is de driehoek Lessen, Tweeakkers, Vloesberg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Milieu Front

  Bedankt voor je lidmaatschap Welkom bij GMF! Beste Ronald Bedankt voor je lidmaatschap en steun aan GMF! Met jouw hulp en support maken we...