woensdag 27 oktober 2021

Milieu Front

 


Frontaal 2017 lenteWelkom bij GMF!


Beste Ronald

Bedankt voor je lidmaatschap en steun aan GMF! Met jouw hulp en support maken we werk van een nóg groener en duurzamer Gent.
Vanaf nu krijg je elke drie maand ons tijdschrift Frontaal in de bus (of digitaal in je mailbox). Ons tijdschrift verschijnt in maart, juni, september en december. 
Hou ook onze website en facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws van het Front! Je lidkaart mag je komende week verwachten.
Nog meer weten of doen?
We organiseren regelmatig leuke en interessante activiteiten. De komende maanden zijn dat onder andere:
Heb je ook zin om vrijwilliger te worden? Zo draag je - samen met tientallen andere enthousiastelingen - actief bij aan een duurzaam Gent. Geef ons een seintje en schrijf je in voor de vrijwilligersnieuwsbrief via info@gentsmilieufront.be.
GMF runt ook de MilieuAdviesWinkel. Je kan bij ons ook terecht voor gratis advies voor je bouw- en renovatieplannen.
Nog meer weten? Aarzel niet om ons te bellen of mailen, of kom eens langs bij ons op kantoor.
Vele groeten en tot gauw,
Gents MilieuFront

dinsdag 26 oktober 2021

parkje

 GENT - 

Achter de Sint-Martinuskerk in Ekkergem wordt over enkele maanden een nieuw parkje aangelegd. De parkeerplaatsen verdwijnen en maken plaats voor bomen en groen.




Stinkende Gouwe (Ekkergemstraat)

 



De stinkende gouwe: een veelbesproken plant | Dialectloket

 

Stinkende gouwe is bij het grote publiek erg bekend vanwege zijn heilzame werking tegen wratten. Het is nochtans een onopvallende plant, met zachtgroene, gelobde blaadjes en gele bloemetjes, die op die van boterbloemen lijken. De plant is vooral te herkennen aan het oranjegele melksap, dat te voorschijn komt zodra een stengel gebroken of een blad gekneusd wordt. Het is net dit melksap dat een erg bekend huismiddeltje tegen wratten is. Door het gele sap verschillende dagen na elkaar geregeld op de wratten aan te brengen, verschrompelen ze en durven ze, als u geluk hebt, ook wel eens te verdwijnen.

 

https://www.dialectloket.be/beeld/taalkaarten/de-stinkende-gouwe-een-veelbesproken-plant/


Stadswandeling...

 Retoriek van de wandeling: 

“Op 16 mei hield het IVN samen met de Bomenstichting Zutphen een excursie in de binnenstad van Zutphen. Het was een coronaproof wandeling met aanmelding. Zo'n 80 deelnemers konden meedoen, er was nog een wachtlijst van ongeveer 20 personen. Helaas kwam er een stortbui vlak voor het begin om 13.30 uur, waarschijnlijk de reden dat er zo’n 20 deelnemers niet kwamen. De drie gidsen van de bomenstichting, Anton Dekker, Jeroen Phillippona en Rob Weimer hebben zich voornamelijk gericht op de bomen, Wim Mulder, Jouck Iedema, Tilda Groenhof en Herman ten Grotenhuis gingen wat meer in op andere aspecten, zoals planten en vogels.”

Bomen klachten retoriek



Wij en vijf buren zouden willen dat de treurberk in onze straat toch afgetopt zouden worden zoals 20 jaar geleden is gebeurd. Dit wordt na herhaaldelijk vragen de jongste jaren telkens geweigerd. We kunnen ons hiermee niet verzoenen. De boom is al afgetopt geweest en dan is het aangewezen om wel opnieuw in te snoeien. Wij klagen niet over bladeren of stofhinder, we willen hem ook niet weg, maar we willen wel meer zonlicht en energie in onze woning. Dat wordt nu belemmerd, vanaf 12 uur is er geen zon meer. We vinden het vreemd dat we worden gestimuleerd om energie te sparen en te isoleren, maar dat een kleine ingreep geweigerd wordt die hierbij zou helpen. We willen vooral dat er drie grote takken, de nieuwe scheuten na snoei van twintig jaar geleden, gesnoeid worden. We vragen geen snoei van zijtakken of onderste takken. We menen dat onze vraag toch ernstiger kan onderzocht worden dan tot nu toe is gebeurd.

 

Onderzoek: De Groendienst geeft een duidelijke en grondige motivering waarom de boom niet gesnoeid wordt. • Het toppen van een boom is geen gebruikelijke maatregel omdat men op die manier de .boomvorm (habitus) onherstelbaar verminkt. Het is bovendien een maatregel die grote snoeiwonden maakt waardoor de kans op infecties, verzwakken van de conditie van de boom en uiteindelijk afsterven niet denkbeeldig zijn. Vandaar dat zowel in het bomenbeleidsplan al in het bomenbeheerplan opgenomen is dat snoeien van bomen ( buiten de begeleidingssnoei in het jeugdstadium van de boom) enkel bij ernstige hinder kan worden uitgevoerd • Berk is enerzijds een boomsoort die snoei moeilijk verdraagt heeft anderzijds een vrij transparante en smalle kroon met kleine blaadjes waardoor hij in tegenstelling met bijvoorbeeld paardenkastanje licht gemakkelijk doorlaat. • Problemen met het afschermen van licht in de huiskamer zijn enkel te verwachten bij lage zonnestand dit betekent bij opkomende of ondergaande zon of in de winter. In de winter draagt deze boom geen bladeren en kan de zon doorheen de kroon schijnen. • De boom staat op ruime afstand van om het even welke gevel. Tussen de groenzone waarin de boom zich bevind en de huizen is er nog een brede rijbaan, een parkeerstrook en een trottoir voorhanden. Dit houdt in dat de boom op ongeveer 10 meter van de gevel staat. • De schaduw in de straat wordt vooral veroorzaakt door gebouwen in de omgeving. De invloed van deze gebouwen op lichtafscherming is veel groter dan de tijdelijke lichtafscherming van de berk in het plantsoen.

 

Beoordeling: geen oordeel Verzoeker geeft aan dat zijn klacht niet voldoende grondig onderzocht werd door de Groendienst. We kunnen niet duidelijk achterhalen of er in het verleden een duidelijke motivering werd gegeven voor de weigering. Na onze tussenkomst werd er in elke geval wel een grondige motivering gegeven.

Bomen/boomspiegel

 Is er natuur in de stad (de vraag is ruimer: is er sowieso nog wel ‘zuivere’ natuur?). De ingreep van de mens. De bomen zijn aangeplant (meestal, welke niet?). Waar mensen planten komt de natuur ook. 

 

Bijvoorbeeld: de boomspiegel vind je planten (vaak als onkruid beschreven).

 

Een boomspiegel (ook wel boomkrans genoemd) is het stuk grond rondom de stam van een boom dat van boven toegankelijk is voor lucht en water, en in de ideale situatie minstens zo groot is als de kruin van de boom.

Bomen zijn voor een gezonde groei afhankelijk van open grond rond de stam voor de toevoer van zuurstof en water. Daar waar de grond rondom een boom verhard is, bijvoorbeeld door bestrating, is de boomspiegel vaak veel kleiner dan de boomkruin. Soms wordt dan, om te zorgen dat de boom toch voldoende lucht en water krijgt, bij het inplanten een beluchtingslang en irrigatieslang in de boomspiegel aangebracht.

Een boomspiegel kan onbegroeid gelaten worden, maar deze kan ook begroeid zijn met sierplanten. In de fruitteelt wordt de boomspiegel meestal onbegroeid gelaten, omdat er anders te veel concurrentie voor water en voedsel kan optreden tussen de boom en de planten in de boomspiegel.

 

Boomspiegel met onkruid

In de permacultuur worden boomspiegels beplant met zogenaamde fruitboomgilden: plantencombinaties die het gras onderdrukken en de boom helpen bij het groeien, gezond blijven en vrucht geven.[1]

Milieu Front

  Bedankt voor je lidmaatschap Welkom bij GMF! Beste Ronald Bedankt voor je lidmaatschap en steun aan GMF! Met jouw hulp en support maken we...